Potrawy indyjskie dla aktywnie ćwiczących
Kuchnia indyjska znana jest między innymi ze swojej różnorodności i bogactwa smaków. Wśród wielu potraw każdy człowiek może zatem odnaleźć takie, które są zgodne z jego upodobaniami smakowymi oraz aktualnymi potrzebami żywieniowymi. Niektóre przepisy zasługują na uwagę przede wszystkim osób aktywnie ćwiczących.
Sportowcom można polecić między innymi dania kuchni indyjskiej z soczewicą. Roślina ta jest bardzo popularna w Indiach. Wykonuje się z niej kotlety i zupy, a także podaje ją z warzywami oraz odpowiednimi przyprawami. Ważne miejsce w indyjskiej kuchni zajmuje również ciecierzyca. Z dań mięsnych sportowcom polecić można potrawy z kurczaka oraz wołowiny.
To właśnie te dwa rodzaje mięsa są szczególnie popularne w kuchni indyjskiej. Jako przykład dania mięsnego polecanego sportowcom wskazać można kurczaka po bombajsku, a zatem w soczewicy. Warto zwrócić uwagę również na naleśniki z mąki ryżowej. Potrawa ta jest lżejsza od tradycyjnych polskich naleśników, dlatego doskonale nadaje się dla osób prowadzących zdrowy, aktywny tryb życia. W Indiach naleśniki te często podawane są na śniadanie, jednak bardzo dobrze sprawdzą się również jako każdy inny posiłek. W kuchni indyjskiej popularne są również sałatki owocowe i warzywne, które pozwalają na uzupełnienie poziomu witamin, bardzo ważnych dla sportowców.
Właściwie dobrane potrawy z kuchni indyjskiej pozwalają na pełne pokrycie zapotrzebowania organizmu na poszczególne składniki odżywcze, dlatego jest to dobry sposób żywienia dla osób aktywnie ćwiczących.