Potrawy indyjskie dla kulturystów

Kulturystka to sport, który wymaga nie tylko regularnych treningów, lecz także stosowania odpowiedniej diety. Nie oznacza to jednak, że kulturyści nie mogą pozwolić sobie na pewne urozmaicenia swojego jadłospisu. Bez problemu mogą oni sięgnąć na przykład po potrawy wywodzące się z kuchni indyjskiej.

Jak wiadomo kuchnia tego kraju jest bardzo zróżnicowana, dlatego nie brakuje w niej potraw dostarczających różnych ważnych dla sportowców składników odżywczych. Na uwagę zasługują zarówno potrawy wegetariańskie, jak i dania mięsne. Wśród tych pierwszy można wymienić rozmaite sałatki owocowe i warzywne oraz potrawy z ryżu i soczewicy. Mięsne dania w Indiach wykonywane są głównie z kurczaka i wołowiny. Jedną z najbardziej znanych indyjskich potraw mięsnych jest curry, którą spożywa się przede wszystkim na terenie południowych Indii. Jest to mięso duszone z licznymi przyprawami, które podaje się wraz ze specjalnie przyrządzonymi warzywami, jak również z różnymi pilawami. Pilawy są to potrawy składające się z ryżu i bulguru z dodatkiem mięsa i ostrych korzeni. W kuchni indyjskiej można również odnaleźć wiele ciekawych przepisów na potrawy rybne, które także są polecane osobom uprawiającym kulturystykę.

rice-139171_1280

Należy jednak pamiętać o tym, że układając jadłospis dla kulturysty należy wziąć pod uwagę cele, jakie zamierza się w danym czasie osiągnąć. Oczywiście, w celu osiągnięcia bardzo dobrych efektów można sięgnąć po odpowiednie odżywki i suplementy diety, na przykład węglowodany dla kulturystów.