Potrawy indyjskie wegeteriańskie
Kuchnia indyjska cieszy się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. Jedną spośród najważniejszych jej zalet jest fakt, że wśród wielu potraw każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Kuchnię indyjską można polecić między innymi wegetarianom.
Kuchnia wegeteriańska rozwinęła się przede wszystkim w południowej części Indii, gdzie w wyniku zakazu religijnego nie spożywa się wołowiny. Warto zwrócić uwagę na to, że nawet koncern McDonald’s musiał dostosować się do wprowadzonych na tym terenie zasad. Oznacza to, że kuchnia wegetariańska w tym regionie Indii jest bardzo dobrze rozwinięta. Potrawy wegeteriańskie popularne są jednak również w pozostałych częściach Indii. Wśród nich można wymienić dania z ryżu, na przykład ryż z soczewicą i przyprawami. Na południu Indii często spożywane są placki wykonane z różnych rodzajów mąk z dodatkiem chutney i sambar, czyli mieszanki ostrych przypraw smażonej z czarną fasolą albo soczewicą. Bardzo dobrą propozycją zarówno dla wegetarianów, jak i dla wegan są sałatki warzywne i owocowe, które zajmują istotne miejsce w kuchni indyjskiej. Wśród ciekawych potraw wegetariańskich wywodzących się z Indii nie brakuje także deserów. Na północy szczególnie popularne są te przyrządzane z mleka, dlatego w tym przypadku zadowoleni będą przede wszystkim wegetarianie, a nie weganie.
Warto zwrócić uwagę na to, że chociaż potrawy wegetariańskie są bardzo popularne w kuchni indyjskiej, to nie brakuje w niej również dań przeznaczonych dla zwolenników diet mięsnych.